Martin Højriis Kristensens hjemmeside

 Nyeste Vigtigste Liste

Planer for Århus

Offentliggjort 02/10-15 af makr (version: 1.192) i Forside, Århus
Anlægsaktiviteten i Århus ligger på et højt niveau, og store dele af byen vil ændre sig i de kommende år.
I denne artikelserie forsøger jeg at beskrive de mange projekter, samt at vedligeholde et oversigtskort, så man løbende kan se hvor aktiviteten finder sted.

Kort over projekter i hele Århus kommune:
Klik på figurerne for at se beskrivelse

Det er den tid på årtiet igen

Offentliggjort 08/10-15 af makr (version: 1.23) i Forside, Om siden
Det skete i 2001, det skete i 2007, og nu sker det igen. Hjemmesiden får nyt layout.

Designet fra 2007 til 2015
Designet fra 2007 til 2015
Foto: makr
Jeg fik en mail fra Google i foråret om at min side var nedklassificeret, fordi 100% af siderne var dårligt egnede til mobiler.
Det undrede mig sådan set ikke. Jeg lavede det bagvedliggende CMS og skabelonen et halvt år før den første iPhone, og over et år før jeg kom på Facebook.

Alt i den gamle skabelon var baseret på fixed-width tabeller (900 pixels bredde) og meget lidt var styret med CSS. Det var ca et år før Chrome kom, og så vidt jeg husker brugte jeg IE.

Offentlig transport (og en smule om privatbilisme)

Offentliggjort 02/10-15 af makr (version: 1.18) i Forside
Noget af det første jeg måtte sætte mig ind i i Oslo var det kollektive transportsystem.

2 minutter tog det for en udlænding at skaffe sig gyldig rejsehjemmel til hele Oslo
2 minutter tog det for en udlænding at skaffe sig gyldig rejsehjemmel til hele Oslo
Foto: makr
Offentlig transport i Oslo virker ekstremt velfungerende. 
Der er et meget fintmasket net bestående af T-bane (Tunnelbane/Metro), Busser og Trikk, som de kalder letbanerne heroppe. Derudover går der en del både på kryds og tværs af Oslo-fjorden, fx går der en båd direkte mellem min arbejdsplads i Fornbu og Aker Brygge. Disse elementer går til sammen under navnet Ruter#.
Derudover er de norske statsbaner (NSB) en del af det integrerede system, og man kan benytte rejsehjemler på tværs i et eller andet omfang, som jeg ikke kender 100% endnu.
I modsætning til al dansk offentlig transport, der ofte er besværligt, og til tider decideret kundefjendsk, så virker Oslos transportsystem som om det er designet til at kunne tjene et praktisk formål.

Oslo har deres egen udgave af Rejsekortet, som jeg ikke ved hvordan man får fat på endnu, men der er også en række alternativer der virker noget enklere for en turist eller enhver anden der kan finde ud af at betjene en elektronisk enhed.
For det første kan man købe enkelt-billetter og 24-timers-billetter rigtig mange steder. Disse har form som et Rejsekort (dog er de af papir), og skal benyttes som sådanne ved turens start, dvs man swiper de kort-læsere der står ved indgangen til billet-zonerne i T-banen eller indenfor døren i bus/trikk. Det er muligt at købe en stak på forhånd, men så skal man huske hvad man har swipet, og man skal lade være med at swipe hele stakken på en gang...

Skatteetaten

Offentliggjort 02/10-15 af makr (version: 1.13) i Forside
Det er ret nemt for en dansker at flytte til Norge for at arbejde. Det kræver ikke opholds- eller arbejdstilladelse, og en sambeskatningsregel forhindrer at man kan blive beskattet i begge lande.
Så jeg havde egentligt ikke gjort andet inden jeg rejste herop 1. februar, end jeg plejer at gøre når jeg har været heroppe på firmarejse, dvs booket fly og hotel for den første måned.
Min bank har godt nok været ved at arrangere en norsk konto, med dertil hørende såkaldt D-nummer, men hvor det er i processen, er jeg pt ikke helt klar over

Imidlertid skal man, såfremt man planlægger at opholde sig i landet mere end 6 måneder melde sin ankomst til Skatteetaten, som står for det norske folkeregister. Nordisk Råd har skrevet en udmærket side om emnet.

Mens vi venter...
Mens vi venter...
Foto: makr
I Oslo foregår tilmeldingen hos Skatt Øst, som ligger et par stenkast fra Sentralstationen. Man skal dokumentere at man har et sted at bo, og et arbejde, og så ellers udfylde et par blanketter.
Når man har fået godkendt sin registrering får man et norsk Personnummer, og er dermed typisk berettiget til "den sociale pakke" i Norge (jeg tror ikke der følger andele af Oliefonden med, men jeg skal nok skrive om dette senere i så fald).

Man skal også have et skattekort (det kan klares med et D-nummer alene), som bruges til at fortælle arbejdsgiveren om diverse fradrag. Det norske skattesystem mangler jeg stadig at få styr på, fx lader det til at skatten opkræves i løbet af 10,5 måneder, så der er større udbetaling i juni og december (halv skat). Årets samlede indbetaling svarer dog til trækprocenten, så det er udelukkende en form for opsparingsmekanisme.
En sjov detalje på skattekortansøgningen var at man skulle angive om man skulle arbejde på land eller sokkel :-)

43 gode danske ord i farezonen

Offentliggjort 28/06-11 af makr (version: 1.4) i Forside
Politikken bringer en artikel om en række danske ord, der er i fare for at ryge ud af Retskrivningsordbogen. Argumentet skulle være at de er på vej ud af det danske sprog.
For at udsætte den skæbne kommer her en kort historie med 43 truede og 150 u-truede ord.
Hvis alle bruger 25% truede ord i deres sætninger, så skal det nok gå alt sammen.

I forfjors gjorde Peter, den halsstarrige kanalje, sin kæreste svanger i dølgsmål. Det lykkedes dog ikke Peter, og hans kæreste Magda, at fjæle svangerskabet, og derfor skulle der holdes bryllup og en gebommerlig kalas.
Magda, der var en kålhøgen flottenheimer, gik sporenstrengs i gang med en dosmerseddel og en gæsteliste. Familien var en blandet flok. Peters mor var en blegsotig kælling, hans far en træsk og forvorpen fusentast. Magdas forældre var begge knarvorne. Hendes mor en vindbøjtel og hendes far en døgenigt, der ideligt flanerede. Peters familie talte også hans bror, en djærv fløs, hans søster, der var en knibsk mø samt hans farmor, der var en obsternasig gammel kone. Magda inviterede tillige sin storebror, der var en dorsk ødeland og sin lillebror, den forsorne bajads.
Magdas veninde var gelassen, og Magda forskertsede ikke chancen for at sysselsætte hende med at tvætte festtøjet. Det var sin sag at spæge alle forberedelserne, og Magda var hver aften mødig og trættekær. Peter måtte være langmodig med sin forlovede.
Brylluppet blev en stor succes, uden skellig grund til klage. De brødflove gæster blev ufortøvet bespist med negerkys, sågar en misliebig charlatan, der havde sneget sig med.

Indlæg på seminaret "Sociale medier i den offentlige sektor"

Offentliggjort 23/09-15 af makr (version: 1.15) i Forside, Århus
Foto: makr
Headstart Network (et samarbejde mellem Århus Kommune og Seismonaut) holdt den 5. maj 2010 morgenseminar med temaet "Sociale medier i den offentlige sektor".
Jeg var indbudt til at tale om nærværende hjemmeside som et eksempel på at borgere værdiforøger offentlige data.

Kontorbyggeri til Bestseller på Pier 2

Offentliggjort 02/09-15 af makr (version: 1.11) i Forside, Byplanlægning
Visualisering set fra den nordlige bastion
Visualisering set fra den nordlige bastion
Foto: Århus Kommune, via Forhøringsfolder
Bestseller har i løbet af de sidste par år forsøgt at placere såvel kontorfaciliteter som logistikfaciliteter flere forskellige steder på Århus Havn. Oprindeligt var det planen at etablere et større logistikcenter med tilhørende kontorer på den nye Østhavn, hvilket blev droppet til fordel for et kontorhus på Mellemarmen.

Nu har planen om kontorhuset endeligt materialiseret sig til et lokalplansforslag. Planen er nu at etablere kontorhuset på Pier 2, umiddelbart ud for Sibirien-krydset, og i umiddelbar nærhed til det kommende Navitas Park på den nordlige bastion.

Firma-DM: Netdesign firma-danmarksmestre - Kapsejlads

Offentliggjort 22/09-09 af makr (version: 1.4) i Links, Forside
Tillykke til de kolleger der fik sejren fortjent i hus. Fedt at arbejde for et vinderhold!

Citat fra www.baadmagasinet.dk:
'NetDesign dominerede i de sidste sejladser og blev Danmarksmester, da finalen blebv sejlet fredag i Skovshoved. [...]'


Afslag til stor koncert på travbanen

Offentliggjort 25/03-09 af makr (version: 1.4) i Links, Forside
Hvis man fortsat vil holde koncerter i Århus så er der (med beslutningen om ophør med brug af Vestereng) reelt kun Travbanen og Godsbanearealet tilbage.

Citat fra stiften.dk:
'Snæversyn og træghed har sendt Århus bagud af dansen som koncertby, mener koncertarrangør Erik Hansen. Han frygter nu at måtte aflyse en planlagt koncert i august med USAs største countrynavn. [...]'


ODS på nettet

Offentliggjort 23/03-09 af makr (version: 1.4) i Links, Forside
Hvis man synes det danske sprog er sjovt, og gerne vil kende baggrunden for vores mange gode danske ord, så er ODS et fortrinligt værktøj. Dels beskrives ordenes betydninger og etymologi, men der gives også eksempler på sprogbrugens praktiske anvendelse i litteraturen.

'I. Bardus, en. (vist omdannet af fr. badaud, tosse, i lighed m. III. bardus; jf. Badutspring) taabeligt menneske; tosse. Bardûs .. kaldes en tosse, som gemene folk driver deres spot med og ...'

Dette link er indsat direkte på min hjemmeside fra min link-side på Facebook


Nyt hotel i Østergade

Offentliggjort 09/04-08 af makr (version: 1.13) i Forside, Arkitektur
Facaden på Østergade 12
Facaden på Østergade 12
Foto: Århus Kommune, via Kommuneatlas
Scandic Hotels planlægger at bygge et nyt hotel i byen, udover de to allerede eksisterende.

Hotellet skal bygges i Østergade 12, samme sted som tidligere husede Østergades Hotel.
Østergades Hotels gamle facade bibeholdes, mens al indmaden skiftes ud, så der bliver plads til et moderne hotel med 226 værelser, restaurant, bar, fitness- og konferencefaciliteter.

Hotellet får 140 parkeringspladser i en kælder under bygningen, og det er meningen at pladserne skal bruges af såvel gæsterne som den øvrige offentlighed.

Østergade 12 blev bygget i 1876 efter forlæg af C. W. Puck. Bygningen er inspireret af Østrigsk arkitektur og opført i nyrenæssance-stil. Bygningen har de sidste år huset forskellige aktiviteter i forhuset, mens den gamle teatersal blandt andet har været brugt til Revy og flere forskellige barer.

Hotellet ventes klart til åbning i juni 2010, med byggestart i 2009, men først skal der laves en ny lokalplan for området. Området er i dag præget af de lidt triste omgivelser omkring Bus-aksen, og baggården til Østergade 12 er en af de få åbne baggårdsområder der er tilbage i centrum.

Undervisningscampus ved Skejby

Offentliggjort 23/04-08 af makr (version: 1.15) i Forside, Byplanlægning
Arealerne ligger centralt placeret i forhold til det nye storsygehus
Arealerne ligger centralt placeret i forhold til det nye storsygehus
Foto: Århus Kommune, via Sagsbehandling
På et større areal op ad Skejby Sygehus planlægger Via University College at opføre et større byggeri til at huse i alt syv uddannelser, der alle er sundshedsorienterede.

Via University College er en fusion af en række af Region Midtjyllands undervisningsinstitutioner, herunder det tidligere JCVU.

Første etape kommer til at udgøre 25.000 kvadratmeter, og den samlede anlægssum inklusiv byggegrund beløber sig til 460 milloner kroner.
Me byggeriet, der forventes at være klart til indflytning i 2011, bliver det muligt at samle uddannelserne på en lokation, mod 14 lokationer i dag.

Ridehuset - Fremtidens Kulturhus

Offentliggjort 04/03-08 af makr (version: 1.16) i Forside, Arkitektur
Den nye indgang til Ridehuset og den nordlige afslutning på den tunnellagte Frederiks Alle set fra Rådhustårnet
Den nye indgang til Ridehuset og den nordlige afslutning på den tunnellagte Frederiks Alle set fra Rådhustårnet
Foto: Futastic Structures, via Kulturhus Århus
Den 27. Februar blev udstillingen "Ridehuset - Fremtidens Kulturhus" åbnet på ARoS. Udstillingen består af en række plancher og modeller for en ombygning af Ridehuset. Ombygningen er udtænkt af Kulturhus Århus, som Ridehuset er en del af, samt et arkitektfirma ved navn Futastic Structures (et navn som faldt i rådmand Flemming Knudsens smag).

Formålet med ombygningen er at skaffe publikumsfaciliteter i form af foyer, garderobe, toilletter mm, foruden bacstagearealer til magasiner og kunstnergarderober.
Disse arealer tilvejebringes ved at grave kælder ud under Ridehuset og Officerspladsen, så området ikke bebygges yderligere, udover et nyt indgangsparti til den underjordiske foyer.

HTC S730

Offentliggjort 12/02-08 af makr (version: 1.14) i Forside, Gadgets
Foto: HTC, via htc.com
For nylig fik jeg leveret min nye work-phone, en HTC S730.
Jeg har tidligere brugt en Ipaq til at holde styr på min arbejds-kalender, og jeg har glædet mig til at få funktionaliteten samlet i en enhed.

Telefonen ankom i en meget lækker kasse. Da jeg havde hevet smuds/reklameomslaget af, var der kun en helt sort kasse, med et enkelt HTC-logo på toppen, tilbage. Låget var fastgjort magnetisk foran på kassen, og denne elegange løsning vakte stor begejstring på kontoret.
Under låget var en udskåret stykke sort skumgummi med enkelte grafiske elementer, telefonen, samt et pap-billede af en af telefonens særkender; det skjute QWERTY-tastatur.

Under skumgummiet og mere pap lå telefonens tilbehør; headset, lader (med mini-USB), USB-kabel, samt det obligatoriske udvalg af CD'er og papir.

Århus Zoo - the wildlife experience

Offentliggjort 18/04-16 af makr (version: 1.15) i Forside, Byplanlægning
Foto: Founding Five, via Cases
Konsortiet Founding Five planlægger for tiden en ny stor zoologisk have i Århus. Haven er med i case-hæftet der blev udgivet i forbindelse med kommunens oplæg til Planstrategi 2008.
Et større område umiddelbart nord for "motorvejs-ringen", tæt ved nuværende og kommende (letbane) infrastruktur, er udset til lokation for Århus nye attraktion.

Haven skal specialisere sig i dyr fra Australien og Oceanien, og en del af konceptet er en udbredt anvendelse af moderne teknologi, til at skabe en bedre, og mere lærerig, oplevelse for besøgende.

Ambitionen er at blive såvel en attraktion som et "uddannelsessted", foruden at medvirke til at bevare en række truede dyrearter. Bagmændene bag håber på et udbredt samarbejde med byens uddannelses-, kultur- og erhvervsliv.