Martin Højriis Kristensens hjemmeside

Nyt erhvervsbyggeri over Busgaden ved Vestergade

Offentliggjort 18/02-08 af makr (version: 1.14) i Forside, Arkitektur
Den oprindeligt planlagte bygning over Busgaden, som er taget af bordet igen
Den oprindeligt planlagte bygning over Busgaden, som er taget af bordet igen
Foto: Prisme Arkitekter, via jp.dk
Sparekassen Kronjylland indretter bank i Vestergade 11, og bygger i denne forbindelse til i baggården.

Oprindeligt var det planlagt at bygge erhvervslokaler hen over Busgaden hvor denne munder ud i Vestergade. Lokalerne skulle ikke bruges af banken, men udlejes.

Bygningen ville have været den seneste i rækken af svævende lokaler der etableres over Busgaden. Busgadehuset er selvfølgelig det ældste, men huset har de seneste år fået følgeskab ifbm Busgadegennembrudet og et byggeri op mod Østergade. Den svævende bygning er imidlertid taget af bordet igen.

I begyndelsen af 2008 kom projektet til debat fordi bygningen ville dække det gamle gavlmaleri med logoet for Atomkraft, Nej Tak. Logoet har rod i Århus og mange mente at det måtte bevares. Kommunen udtalte at det ville blive meget dyrt at trække byggetilladelsen tilbage, så det diskuteredes om man kunne flytte gavlen, fx til det kommende plakatmuseum.

Debatten viste sig imidlertid at have rod i en række misforståelser. Bygherren ønskede at bygge 3 etager over busgaden, men kommunen gav kun tilladelse til 2. Bygherren mente ikke at 2 etager ville give et rentabelt projekt, men antog at de var bundet til at gennemføre projektet på baggrund af tilladelsen. Først igennem den offentlige debat gik det op for dem at de kunne fravælge overbygningen, og det annoncerede de så at de ville.

Projektet kommer således kun til at omfatte en tilbygning til Otto Mønsteds hus.